jueves, 17 de diciembre de 2009

5.- Tancament de l'assignatura i avaluació

Bé, realment no havia utilitzat mai abans un blog i la veritat és que m’ha sorprès molt positivament la seva utilitat.
L’ús del blog com a eina de gestió de continguts i com a mitjà de comunicació ens ha permès contribuir i enriquir alhora les interaccions entre alumnes i professora, fent l’aprenentatge molt més actiu.

Penso que serveix per a sintetitzar una mica tot el treballat a l’assignatura de manera que rellegint les diferents aportacions que hem fet i també les realitzades per altres companys, obtenim la informació principal i les conclusions a les que hem arribat més o menys de manera consensuada entre tots, ja sigui a través del debat o bé el treballat en les pacs.

Més enllà de l’assignatura tinc intenció de continuar treballant amb aquesta eina, considero que l’hauria d’integrar com un recurs més d’informació i de consulta per ampliar i millorar al dia a dia sobre els temes i les necessitats que poden anar sorgint ja des de qualsevol àmbit (professional, socials i educatiu, ...).

D’altra banda, avaluant una mica l’assignatura, repassaré breument a tall de reflexió les diferents entrades al blog:

Iniciàvem el blog comentant les moltes expectatives que aquesta eina ens deparava així com els seus continguts i competències per a la intervenció dins l’àmbit de la interculturalitat i la seva integració. Així comentàvem la necessitat d’integrar la interculturalitat en l’educació per tal que pugui coexistir la interacció de diverses cultures i identitats des d’un inici escolar i entendre així la cultura no com a única sinó que cada cultura ho és, i aquesta diversitat ha de ser acceptada amb les seves formes, creences, valors,.. per tal que aquestes es puguin interrelacionar entre elles, essent una societat el màxim de plural.

Per mitjà d’un debat qüestionant si uns jocs que un professor proposava a la seva aula fomenten la intolerància o no, hem arribem a la conclusió que aquests jocs, que d’entrada semblen racistes i xenòfobs, no fan més que posa èmfasi en la necessitat d’incloure la vessant intercultural en el context escolar per tal de forjar una visió més globalitzadora de la diversitat humana. Es tractarà llavors que tota vessant educativa integri tot tipus de cultures i que d’alguna manera conceptes com marginació, exclusió social i etnocentrisme deixin d’influir tant intensament en la vessant social.

La següent pràctica que hem realitzat ha estat l’elaboració d’una webquest, la qual l’hem treballat a partir d’un grup de persones de l’aula.
Aquesta pràctica ens ha servit per explorar nous mitjans a partir dels quals introduir continguts entorn el tema que tractem, la interculturalitat.
Aquest tipus d’entorn en el que hem treballat, hem vist que permet treballar continguts concrets amb els alumnes alhora que també els fa participar i ser més actius dins el grup ja que han de posar a la pràctica tota una sèrie d’habilitats i competències tecnològiques, .. Els alumnes aprenen a organitzar-se, familiaritzar-se amb l’aplicació de coneixements informàtics, cerca a la xarxa, treballar en equip,... Tot plegat fa que els alumnes no s’aborreixin i la classe sigui més viva i creativa.

Entenc que les webquests són un bon entorn de treball per al desenvolupament conjunt de totes les competències comentades, en concret la nostra webquest que tractava “jocs del món”, pretenia acostar als alumnes a un model de convivència i entesa cultural amb l'objectiu de fer aflorar les aportacions positives que sorgeixen de la bona cooperació entre les diferents cultures.

Finalment, i seguint la bona evolució de les pràctiques i en general de l’assignatura, crec que són vàlids tot tipus de recursos i eines ja sigui tecnològiques o no (com hem vist en el cas de’n Joel i els jocs amb els alumnes de la seva aula) per a treballar i promoure la interculturalitat ja que aquesta s’ha de promoure en tots els contextos de la societat. El més important serà treballar-los sota una visió crítica de l’estil educatiu, que s’entengui sota un punt de vista social en el que les normes es construeixen a través de la interacció i la comunicació entre tots els individus, sustentada pel consens .


Records,
Eva

No hay comentarios:

Publicar un comentario